We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Β​ά​κ​χ​ε​ς

by ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC (Thrax Punks)

/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €7 EUR  or more

     

1.
2.
Εγώ 01:13
Ήρθα Εγώ, ο Διόνυσος, ο γιός του Δία, η Σεμέλη, η κόρη του Κάδμου με εγέννησε, κεραυνοί ελευθερώσαν την φλεγόμενη λεχώ. Είμαι εδώ, στη Θήβα, στις πηγές της Δίρκης και του Ισμηνού, βλέπω το μνήμα της κεραύνιας μητέρας μου. Καπνίζουν ακόμα τα ερείπια, έρπει επάνω τους ακόμα η φωτιά του Δία, αιώνια ύβρις της Ήρας απέναντι στη μάνα μου.
3.
Μάνα! Γεννιέται και πάλι απόψε, ο από αιώνων θεός
4.
5.
6.
7.
Γυναίκες της ανατολής, γυναίκες, πρόσφυγες που απ’ τους βαρβάρους σας έφερα εδώ, όλο τον δρόμο τον κάναμε μαζί, οδοιπορείτε με θεό. Υψώστε τους φρυγικούς σας θύρσους, δέστε τα βακχεμένα τα τύμπανα στα στήθη, ελάτε, τρέξτε γύρω από τα βασιλικά, τα δώματα του Πενθέα, χτυπάτε! χτυπάτε τα! ξυπνήστε ολόκληρη την πόλη του Κάδμου να σας δει, εγώ τα όργια στις Βάκχες μαθαίνω, εγώ τις φλέβες του Κιθαιρώνα ανεβαίνω, εγώ και του χορού τους το βήμα. Εγώ! Εγώ! Εγώ! Εγώ! Εγώ! 8. Ήρθα από τη γη της Ασίας (Ήρθα, εγώ, κι εγώ, ήρθα, ήρθα, εγώ, εγώ, κι εγώ, ήρθα, ήρθα, κι εγώ, κι εγώ) Ήρθα εγώ από τη γη της Ασίας ορμάω. Τον απάτητο τμώλο επάτησα, γοργά, είμαι εδώ. Την βαθειά μου φωνή λύνω. Ευοί! Ευάν! τον Βάκχο υμνώ. Τον Διόνυσο, που η Σεμέλη τα σκέλη ανοίγοντας, από αιφνίδιες ωδίνες σπαράζοντας στον κόσμο τον έβγαλε, πνίγοντας την πνοή της με φλόγες, τρομάζοντας τη ψυχή της ο Δίας και σκίζοντας με βροντές κι αστραπές το κορμί της, την εσκότωσε. Της Σεμέλης τροφοί κισσοστέφανες, τις φυλλωσιές θροΐστε, με οργασμό βακχικό. Κόψτε! Σείστε! Του ελάτου τους κλάδους της δρυός, με μικρών ελαφιών τα τομάρια, τα στικτά τυλιχθείτε και ορθώστε τους πυρσούς σας ψηλά, πιστές στου θεού τη μανία. Τότε θα συρθεί στον χορό όλη η γή.
8.
9.
Τον Διόνυσο υμνείστε, τον από αιώνων θεό, βαθειά τα τύμπανα βροντείστε, με βοές άμετρες, φρυγικές. Μουσικές να ακουστούν θεϊκές, των μαινάδων αρχινά ο χορός. Ευοί! Ευάν! Στο βουνό! Στο βουνό! Των μαινάδων αρχινά ο χορός!
10.
11.
Ακάματος νύχτα και μέρα τη γη με τον θύρσο θα χτυπώ! Δείξε μου μόνο πώς χορεύουν! Στο όρος με τα πόδια θα πάμε; Έλα δώσ’ το μου, κράτησε με καλά. Χέρι με χέρι πιασμένοι στον υπέρτατό μας χορό!
12.
Εσύ που νομίζεις πως η γλώσσα σου κόβει, μέσα στα λόγια σου λογισμός δεν υπάρχει. Δύο έρχονται πρώτα παιδί μου στους ανθρώπους, το ένα η Δήμητρα, η θεά, είναι η γη. Το άλλο το εφάμιλλο είναι ο θεός που ήρθε, ο γιός της Σεμέλης, που το αίμα του σταφυλιού στραγγίζοντας, το πρόσφερε, τη λύπη για να διώχνει από τους άμοιρους θνητούς. Γεννημένος θεός, ο ίδιος γίνεται σπονδή στους θεούς. Ο δαίμον αυτός είναι μάντης, η βακχεία μεγάλη είναι δύναμη μανιακή, μαντική, κι όταν το σώμα πληρωθεί από πολύν θεό, άβυσσος. Οι μαινόμενοι προλέγουν το μέλλον, κι αρετές από τον Άρη ο θεός αυτός κατέχει και στρατούς που στοιχήθηκαν κιόλας για μάχη τους ταράζει και δειλία τους πιάνει πριν τη λόγχη αγγίξουν. Του Διόνυσου η μανία φόβος γίνεται και τρομάζει. Θα τον δεις και στων Δελφών τις πέτρες επάνω, βακχικό κλάδο να πάλλει να σείει, από τα πεύκα επάνω να πηδά, την κοιλάδα να περνά, από την μια κορφή ως την άλλη, ο Μέγας παντού στην Ελλάδα!
13.
Μώρα γάρ μωρός λέγει, και πριν ο νους σου ήταν ταραγμένος, τώρα τον έχασες! Χάθηκες! Στον δρόμο μας εμείς, δούλοι σου, Βάκχε του Διός. Δικαιοσύνη Όσια, Πότνια. Των θεών εσύ η θεά, να χτυπάς για λίγο πάψε, τα χρυσά σου φτερά. Πάνω από τη γή, γείρε, λάμψε. Τον Πενθέα άκου πως βοά, με ανόσια ύβρη εσπιλώθει θεός, της Σεμέλης, ο Βρόμιος ο γιός, ο εστεμμένος στην άγια κορφή, ο πρώτος στην θεία εορτή. Θίασος ωραίου θεού, χορευτή, ήρθε κρασί κι ανοίγει η ψυχή, σε συμπόσια θεών, σκύβει ο ύπνος, τους τυλίγει. Στόματα χωρίς σιωπή, αφροσύνη κι ανομία, όλων σας μοίρα κοινή, το τέλος δυστυχία. Ήσυχος βίος και νους, ασάλευτη τάξη, μακριά στον αιθέρα, στους ουρανούς κρίνεται των ανθρώπων η πράξη, ο σοφός δεν είναι σοφός και το σύνορο του ανθρώπου γκρεμνός. Ο χρόνος βραχύς και αυτός που τα μεγάλα κοιτάζει, χάνει τα μικρά τα εδώ της ζωής, η αμέλεια των θνητών με τρομάζει.
14.
15.
Λέγε τι πρόκειται να πάθω, τι θα μου κάνεις. Πριν απ’ όλα θα κόψω τον αβρό σου πλόκαμο. Ο πλόκαμος είναι ιερός, στον θεό αφιερωμένος. Βαθειά μέσα στη γη θα σε κλειδώσω. Ο θεός που είναι πάντα κοντά μου θα με ελευθερώσει, στέκεται εδώ και βλέπει τι πάσχω. Που είναι ο θεός σου; δειξ’ τον μου. Πλάι μου! Δέστε τον, με βρίζει και εμένα και τη Θήβα. Μη με δένεται, ήσυχα. Εγώ σε δένω ο πιο δυνατός από σένα. Τι λες; Τι κάνεις; Ποιός είσαι ξέρεις; Είμαι ο Πενθέας, γιος της Αγαύης, πατέρα μου ο Εχίων.
16.
Ο θεός μου έχει ξεπέσει σε φως σκοτεινό. Διόνυσε, παιδί του Δία, δες την μοίρα των δικών σου, παύσε την ύβρη των εχθρών σου.
17.
18.
Άκουσε τον μυκηθμό των κερασφόρων βοδιών. Κι όρθια ανάμεσα στις Βάκχες και τις εξύπνησε. Έλυσαν τα μαλλιά τους, εχύθηκαν στους ώμους και σφίξαν τις προβιές των ελαφιών. Και μία το θύρσο εχτύπησε στην πέτρα. Κι ανάβλυσε το δροσερό νερό. Τον θεό που τώρα τον κατηγορείς με προσευχές θα τον ικέτευες. Και ξαφνικά επρόβαλε μπρος μου η Αγαύη: Σκύλες μου τρεχάτες, μας κυνηγούν, ακολουθήστε με, όπλα στα χέρια μας οι θύρσοι! Έγδερναν τις σάρκες και σαν τα αρπακτικά πουλιά που χαμηλά πετάνε, ξεχύθηκαν παντού! Σαν μια ορδή από εχθρούς ερρίχτηκαν παντού! Και όλα τα εκομμάτιασαν, άρπαξαν παιδιά μέσα από σπίτια, φόρτωσαν τους ώμους τους με λάφυρα και μια φωτιά έκαιε πάνω απ’ τα κεφάλια τους, αλλά δεν έκαιε! Το λογχωτό τους βέλος δεν αιμάτωνε, ενώ εκείνες πετώντας με τα χέρια τους θύρσους, φριχτά τους ετραυμάτιζαν και φεύγαν οι άντρες και έστρεφαν τη ράχη σε γυναίκες! Κάποιος θεός θα τις παράστεκε!
19.
Θα νικηθείτε, αυτή θα είναι η ντροπή σας, οι θύρσοι των Βακχών θα συντρίψουν τις χάλκινες ασπίδες. Δε τα βγάζω πέρα με τον ξένο αυτό, είτε θύμα είτε δράστης δε σιωπά! Φέρτε μου τα όπλα μου! Να γίνω γυναίκα από άνδρας; Ντρέπομαι. Δύο ήλιους. Ένας ήλιος. Δύο ήλιοι. Δύο ήλιους βλέπω στον ουρανό και η Θήβα η πόλη με τις επτά πύλες είναι δύο Θήβες. Σε βλέπω, στο μέτωπό σου φύτρωσαν κέρατα, τα βλέπω. Είσαι ταύρος, είσαι, είμαι ταύρος. Στο μέτωπό μου φύτρωσαν κέρατα τα βλέπω. Είμαι ταύρος, όχι, είμαι…. ο Πενθέας, είμαι ο γιός…, είμαι…. Ποιός είμαι;
20.
Ακολούθα με, ο θεός είναι μαζί μας, τώρα βλέπεις αυτά που πρέπει να βλέπεις. Πώς είμαι; Μοιάζω με την Ινώ ή με την μητέρα μου; Είναι σαν να τις έχω μπροστά μου. Σε ποιό χέρι θα κρατώ το θύρσο; Στο δεξί ή σ’ αυτό; Πως τον κρατούν οι Βάκχες; Στο δεξί και το δεξί το πόδι μπροστά. Θα ήθελα να μπορούσα να σηκώσω στις πλάτες μου, ολόκληρο τον Κιθαιρώνα. Εσύ, μόνο εσύ για αυτή τη πόλη θυσιάζεσαι.
21.
Ακολούθα με! Είμαι ο οδηγός σου, ο σωτήρας σου, όλοι εσένα κοιτάζουν. Θα γυρίσεις πάνω σε χέρια, στα χέρια της μάνας σου. Μέγας είσαι! Μέγας! Η δόξα σου ουρανούς θα στηρίζει!
22.
Βάκχες! Ποιος ήρθε εδώ; Δίκη έλα και φανού, κόψε τα ποτάμια του λαιμού. Σφάξε του Εχίονα τον γιο. Βάκχε! Τον εχθρό των Βακχών που στα χέρια σου έπεσε πνίξ’ τον, στις μαινάδες σου δείξ’ τον, κι ας έρθει στο πρόσωπό σου, ο μορφασμός των νικητών!
23.
24.
Έξοδος 02:16
Αχ φλέβα μου μυστική, αχ παλμέ μου, χέρι και πόδια, αγαπημένο πρόσωπο, μάγουλο τρυφερό μου, φλέβα μου μυστική, αχ παλμέ μου. Γύρνα και κοίταξε τον ουρανό παιδί μου, είναι ο ουρανός που ξέρεις;

about

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC - Bάκχες

Πρωτότυπη μουσική για το έργο Βάκχες του Ευρυπίδη (μετάφραση Γιώργος Χειμωνάς), σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Η παράσταση ανέβηκε το καλοκαίρι του 2021 με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ εκτελέστηκε ζωντανά σε Επίδαυρο, Ηρώδειο και Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Οι ηχογραφήσεις, η μίξη και το mastering έγιναν από τους Thrax Punks στα Patenta Studios την περίοδο 2021-2023

Μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ:

thraxpunks.bandcamp.com


Μπορείτε να τον ακούσετε εδώ:

open.spotify.com/artist/7MHGb...
soundcloud.com/thrax-punks


Ακολουθείστε τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC εδώ:

www.facebook.com/ThraxPunks
www.instagram.com/thraxpunks
twitter.com/ThraxPunks


Επίσημη ιστοσελίδα:

www.thraxpunks.com


Οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC είναι ένα συγκρότημα, με καταβολές από τη περιοχή της Θράκης, που πειραματίζεται και ενσωματώνει διάφορα μουσικά στοιχεία στον ήχο του. Τα παραδοσιακά τραγούδια φέρουν τόση αυθεντικότητα στις μελωδίες και στο στίχο τους, που αβίαστα παραμένουν επί της ουσίας ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Κάθε γενιά προσαρμόζει τη δική της οπτική σε αυτά και τα μεταδίδει στην επόμενη. Έτσι και οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC με κύρια εργαλεία τη γκάιντα, το νταούλι και την ηλεκτρική κιθάρα, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, ιστορίες και συναισθήματα, τόσο διαχρονικά, που παρελθόν, παρόν και μέλλον δείχνουν να είναι ένα. To ομώνυμο άλμπουμ αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό, όσον αφορά την πορεία του σχήματος. Μόλις κυκλοφόρησε, αλλά ανακεφαλαιώνει την πολύχρονη δραστηριότητα της μπάντας, με εμφανή τόσο τα στοιχεία του παρελθόντος, όσο και τα στοιχεία αυτά, που την κάνουν να εξελίσσεται και να συνεχίζει.

credits

released June 29, 2023

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC:

Βαϊτσης Χαρακοπίδης: Γκάιντα
Γιώργος Σταυρίδης: Νταούλι
Πάνος Γκίνης: Κιθάρες
Μάρκος Κουτσιανάς: Ηχοληψία

Φώτογραφία - Artwork: Πάνος Γκίνης, Νίκος Νικολαϊδης

Στον δίσκο ακούγονται οι ηθοποιοί της παράστασης:

Άκης Σακελλαρίου – Διόνυσος
Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος – Πενθέας
Ιωάννα Παππά – Τειρεσίας
Κωνσταντίνος Ασπιώτης – Αγγελιοφόρος
Κωνσταντίνα Τάκαλου – Αγαύη
Δημήτρης Πετρόπουλος – Κάδμος

Χορός:

Θάλεια Γρίβα
Ιουλία Γεωργίου
Σοφία Κουλέρα
Φραγγίσκη Μουστάκη
Ιωάννα Τζίκα
Σμαράγδα Κακκίνου
Ελένη Στεργίου

license

all rights reserved

tags

about

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC (Thrax Punks) Makedonia Thraki, Greece

Thrax Punks started playing music from 2008 when George Stavridis and Vaitsis Charakopidis met each other after they played in several gigs. On autumn of 2015 Panos Gkinis joined the band. Living on the era of actually “no genre” and influenced by many styles of music with the Greek underground punk scene to be the key, they adopt several elements on their music. ... more

contact / help

Contact ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC (Thrax Punks)

Streaming and
Download help

Shipping and returns

Report this album or account

If you like ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC (Thrax Punks), you may also like: